Akara pomarańczowopłetwa (Andinoacara rivulatus)

NAZWA: Błyszczyk parański (Moenkhausia sanctaefilomenae)
SYNONIM: Redeye tetra
RODZINA: Kąsaczowate (Characidae)
BIOTOP: Ameryka Południowa
ROZMIAR: Mały 7 cm
AKWARIUM: Średnie, min. długość 80 cm
WODA: Temperatura: 22 – 28 ºC,
pH: 6.0 - 8.0 pH,
twardość: 3 - 20 ºdGH
POKARM: Mrożony, suchy, żywy
ŻEROWANIE: Środek akwarium
ROZMNAŻANIE: Jajorodne
DŁUGOŚĆ ŻYCIA: 3 - 5 lat

OPIS: Akara pomarańczowopłetwa (Andinoacara rivulatus) jest gatunkiem endemicznym, pochodzącym z Ameryki Południowej. Naturalne siedliska tego gatunku to dorzecze rzek Tumbes i Esmeraldas w północno-zachodnim Ekwadorze i Peru. Akara pomarańczowopłetwa występuje głównie w korytach rzek Tumbes i Esmeraldas, spotykana jest także w strumieniach i wodach stojących.

Akara pomarańczowopłetwa (Andinoacara rivulatus) hodowana w akwariach dorasta do 15 – 20 cm długości. W warunkach naturalnych osiąga długość 20 – 30 cm.

Ciało Akary pomarańczowopłetwej charakteryzuje się dość dużą głową z pyskiem o grubych wargach oraz dużymi oczami z żółtą obramówką. Ciało Akary pomarańczowopłetwej jest koloru żółto-brązowego – głowa i przednia część tułowia jest jaśniejsza. W okolicy warg i pokryw skrzelowych występują nieregularne pasy i kropki jasno-niebieskiego koloru. Od pokryw skrzelowych do ogona występują liczne zielone i jasno-niebieskie kropki. W środkowej części tułowia przebiegają dwie pionowe pręgi, które w górnej części połączone są czarną kropką.

Płetwy są koloru szarobrązowo-niebieskawe z licznymi ciemnymi plamami. Płetwa grzbietowa i ogonowa są obrzeżone w kolorze pomarańczowym.

Dymorfizm płciowy – samce są wyraźnie większe mają także dłuższe płetwy grzbietowe i odbytowe. U dorosłych samców pojawia się na czole spory guz tłuszczowy.

Samice są mniejsze i słabiej wybarwione. W okresie tarła widoczne jest grube pokładełko.

Gatunek ten uchodzi za agresywny ale z tym bywa różnie. Mogą nam się trafić osobniki o łagodnym usposobieniu, najczęściej trafiamy jednak na te bardziej agresywne zwłaszcza w okresie tarła.


ODŻYWIANIE: Akara pomarańczowopłetwa (Andinoacara rivulatus) jest gatunkiem wszystkożernym i mało wybrednym. Przyjmuje większość dostępnych pokarmów. Zaleca się urozmaiconą dietę – dobrej jakości pokarmy płatkowe, granulaty oraz naturalne pokarmy mrożone i żywe. Należy unikać dużej ilości pokarmów z dużą zawartością białka które źle wpływa na układ pokarmowy tych pielęgnic.



 

AKWARIUM: Gatunek ten hodowany powinien być w dużych akwariach. Zbiornik o długości 150 cm to minimum dla tego gatunku.

Akwarium powinno być gęsto obsadzone roślinnością oraz posiadać liczne kryjówki w postaci korzeni czy kamiennych grot. Kamienne groty jak i korzenie powinny być stabilnie ustawione w podłożu – Akary pomarańczowopłetwe lubią kopać w podłożu. Drobnoziarnisty piasek będzie najodpowiedniejszym podłożem dla tego gatunku.

Rośliny w akwarium z tymi Akarami najlepiej jak będą sadzone w plastikowych doniczkach lub przymocowane do dekoracji jak np. Anubiasy czy różnego rodzaju Mikrozoria. Akwarium powinno posiadać wydajną filtrację. Zalecane są także regularne podmiany wody połączone ze starannym oczyszczaniem dna.

ROZMNAŻANIE: Z grupy ryb tego gatunku które hodujemy należy do zbiornika tarliskowe odłowić naturalnie dobraną parę. Akwarium takie powinno posiadać piaszczyste podłoże oraz liczne płaskie kamienie. Na powierzchni jednego z nich para złoży ikrę. By pobudzić ryby do tarła należy ryby karmić żywym pokarmem.

Tarło zwykle rozpoczyna się gdy samica zaczyna czyścić powierzchnię wybranego kamienia na powierzchni którego zostanie złożona ikra. Po dokładnym oczyszczeniu, samica składa ikrę, samiec ją zapładnia. Ikra składana jest w ilości od 200 do 350 ziaren. Po upływie 2 – 4 dni następuje wylęg. Młode larwy są przenoszone do zagłębienia które para wykopała w podłożu. Młodymi opiekują się obydwoje rodzice. Młode zaczynają samodzielnie pływać po około 6 – 8 dniach. Młode karmimy drobnym planktonem, drobnymi nicieniami, larwy widłonogów i larwami solowca a także żółtkiem ugotowanego jaja kurzego. Podrośnięte osobniki możemy karmić grubszym pokarmem.