Ampularia

Ampularia, jeden z najbardziej popularnych, słodkowodnych ślimaków akwariowych. Popularny ze względu na swoją użyteczność w akwarium (służba sanitarna), jest łatwy w rozmnożeniu oraz posiada atrakcyjny wygląd i zachowanie. W akwarystyce spotykanych jest kilka odmian barwnych.

OPIS: Wyglądem przypomina naszego rodzimego winniczka (Helix Pomatia). Ślimak posiada dużą, stożkowatą muszlę która o rozmiarze do 5cm, z 5-6 skrętami, które osadzone są płasko. Kąt na szwie wynosi 90°. Barwy muszli jak i stopy są różne jednak najczęściej spotykane są muszle w kolorach: żółtym, brązowym, niebieskim oraz biała (albinosy). Stopa ma kolor biały do beżowego spotykane są także ślimaki z czarną stopą.
Ślimak ten posiada wieczko którym może zakryć otwór „wejściowy” do muszli, dzięki czemu potrafi się schować przed drapieżnikami.
Ampularia ma wyjątkową cechę, wyróżniającą go spośród innych ślimaków. Ślimak ten jest przygotowany do oddychania w każdych warunkach. Posiada skrzela (po prawej stronie muszli) oraz płuca (po lewej stronie muszli) i dodatkowo wyposażony jest w syfon oddechowy. W ten sposób są w stanie przetrwać w wodach ubogich w tlen. Warto jednak wiedzieć, że nawet w wodach dobrze natlenionych, ampularie wychodzą na powierzchnię zaczerpnąć powietrza. Najczęściej używają do tego celu syfonu. Jest to długi, giętki fałd jamy płaszczowej w kształcie cylindra, umiejscowiony po lewej stronie ciała, który umożliwia mięczakowi oddychanie, podczas gdy jest on całkowicie zanurzony (wystaje tylko syfon).
Różne odmiany Ampularii występują Ameryce Południowej, Ameryce Północnej oraz na wyspach Morza Karaibskiego. Nie które gatunki występują również w Azjii i Afryce.
Ampularia nie ma uszu i jest zupełnie głucha, słabo widzi, rozpoznaje jedynie jasne i ciemne miejsca. Żyje od roku do 4 lat.

ODŻYWIANIE: Ze względu na swoje zwyczaje żywieniowe to bardzo pożyteczny ślimak. Głównym pokarmem są glony oraz obumarłe szczątki roślin. Chętnie także spożywają resztki pokarmu dla ryb, także ich odchody. Jego menu możemy uzupełnić o pokarmy roślinne w tabletkach, gotowane bądź świeże warzyw. Ślimak ten ze względu na dużą przemianę materii są bardzo żarłoczne – przy braku pożywienia potrafią zjeść żywe rośliny.
W razie erozji skorupy spowodowanej zbyt małą twardością wody należy odpowiednio dokarmić ślimaka. Aby uzupełnić niedobór wapna możemy w akwarium umieścić pustą muszlę innego ślimaka lub podać kostkę wapna (dla żółwi lub papug), należy ją umieścić nad powierzchnią wody (przymocować do pokrywy).

Polecamy:   Ślimak Tylomelania (Tylomelania Sp.)

AKWARIUM: Akwarium dla Ampularii powinno być przykryte ponieważ ślimaki lubią wychodzić poza zbiornik, gdzie potrafią przeżyć nawet tydzień. Między lustrem wody, a przykryciem (pokrywą) powinien być odstęp 5-10 cm, ponieważ ślimaki te rozmnażają się i oddychają ponad powierzchnią wody. Na każdego osobnika powinno przypadać około 10l wody.
Woda w akwarium powinna być filtrowana,niekoniecznie filtrowana, trzeba pamiętać o jej podmianach, musi być dosyć twarda (pH 7 i więcej), ponieważ w miękkiej nie mają możliwości rozrostu swojej skorupy. Woda powinna mieć temp. od 18°C do 24-26°C, a nawet do 28°C. Należy pamiętać,że od temperatury zależy “ruchliwość” ampularii: w wodzie o temp. 18°C ampularie są prawie nieaktywne, dopiero od 24°C zaczynają normalnie się poruszać. Od temperatury zależy także długość życia ampularii: w 18°C dożywają do ponad 4 lat, ale rozmnażają się rzadko, w temperaturze od 24°C dożywają do 1,5 roku, ale rozmnażają się obficie.

ROZMNAŻANIE: Do rozmnożenia Ampularii potrzebować będziemy samca i samicy ponieważ ślimaki te rozdzielnopłciowe. Brak jest wyraźnego dymorfizmu płciowego. Najlepiej więc kupić kilka ampularii które dobiorą się w pary. Jeśli mamy już samca i samicę wystarczy zapewnić ślimakom odpowiednie warunki i dobrze je karmić. Musimy także pamiętać aby ponad lustrem wody było 5-10 cm wolnej przestrzeni aby samica mogła bez problemu złożyć kładkę jajową. Gdy już pod nasza pokrywą pojawi się kładka musimy zapewnić jej odpowiednia wilgotność dlatego jeśli mamy stosunkowo „sucho” pod pokrywą należy przenieść kokon z jajami do inkubatora.
Inkubator możemy zrobić sobie ze słoika. Słoik należy do polowy napełnić wodą – najlepiej z akwarium. Na powierzchnie wody okładamy sobie kawałek styropianu na którym umieszczamy kładkę jajową pamiętając aby nie zamoczyć jaj. Tak przygotowany słoik zakręcamy i umieszczamy w ciepłym miejscu (ok.22-24°C). Po okolo 2-3 tygodniach w naszym inkubatorze powinny pojawić się młode. Przez pierwsze dni powinny zostać w inkubatorze gdzie karmimy je podobnie jak dorosłe osobniki.

Polecamy:   Akwarium: Pozostali mieszkańcy
Gatunek Ampularia
Nazwa łacińska Pomacea diffusa
Rodzina ampullariidae
Występowanie Ameryka Południowa
Długość 5 cm
Temperatura 22-28 [°C]
pH

7,0-8,5
Twardość wodyśrednio twarda
Zbiornik20 [L]
Cena1-5 zł