Danio pręgowany (Brachydanio rerio)

Danio pręgowany (Brachydanio rerio) – popularna, hodowana od dawna ryba akwariowa z rodziny karpiowatych.

NAZWA: Danio Pręgowany (Brachydanio rerio)
INNE NAZWY: Zebra danio
SYNONIM: Danio Rerio
RODZINA: Karpiowate (Cyprinidae)
BIOTOP: Azja
ROZMIAR: Mały 5 - 6 cm
AKWARIUM: Średnie min. 60 litrów
WODA: Temperatura: 18 - 24 °C
pH: 6.0 - 8.0 pH
twardość:5 - 20 ºdGH
POKARM: Żywe larwy, mrożony, pokarm płatkowy
ŻEROWANIE: Środek akwarium
ROZMNAŻANIE: Jajorodne
DŁUGOŚĆ ŻYCIA: 5 - 6 lat
CENA: 1 – 3 ZŁ

OPIS: Danio pręgowany to niewielka ryba która do akwarystyki wprowadzona została w 1905 roku. Pochodzi z Azji a dokładniej z Indii, Pakistanu i Bangladeszu. Zamieszkuje głównie wody stojące oraz niewielkie rzeki, strumienie oraz kanały i pola ryżowe.
Ryby te dorastają do około 5 – 6 cm. Samice mają grubszy brzuch a samce są dłuższe i smuklejsze. Ryby te zwykle są koloru srebrnego, czasem srebrno-złote z charakterystycznymi, podłużnymi pasami koloru szaro-granatowo-niebieskiego. Płetwy ogonowa oraz odbytowa również posiadają te charakterystyczne, poziome pasy. Płetwa grzbietowa zazwyczaj jest ciemna, obrzeżona na żółto. Na rynku akwarystycznym dostępne są różne formy hodowlane: o wydłużonych płetwach, albinos czy cętkowane która jest mutacją mogącą występować w naturze.
Występują także odmiany wybarwione na czerwono, różowo czy zielono – są to odmiany genetycznie zmodyfikowane.
Danio pręgowane to ryby niezwykle ruchliwe i towarzyskie, które można polecić początkującym akwarystom. Są to ryby ławicowe zasiedlające głównie środkową część zbiornika. Zwykle aktywne, pływające po całym zbiorniku i spokojnie usposobione ryby.

ODŻYWIANIE: Gatunek nie jest kłopotliwy zarówno w hodowli jak i w żywieniu. Ryby te są wszystkożerne. Z powodzeniem możemy je żywić pokarmami płatkowymi ale zaleca się uzupełniać ich dietę o pokarmy w postaci mrożonych lub żywych larw komarów, ochotek czy wodzienia.

AKWARIUM: Danio pręgowany jet gatunkiem stadnym dlatego należy je hodować w grupie co najmniej kilku osobników. Najlepiej czują się gdy w zbiorniku jest minimum 8 – 10 sztuk. Dla takiego stadka ryb zaopatrzyć będziemy musieli się w zbiornik o pojemności co najmniej 60 litrów (60 cm długości).
Ryby te doskonale nadają się do zbiorników towarzyskich. Najlepiej prezentują się w akwariach z ciemnym podłożem, gęsto obsadzonych roślinnością (z pozostawioną przestrzenią do pływania) oraz z rozproszonym światłem. Filtracja powinna być wydajna ale nie powinna generować zbyt silnego prądu wody.
Za towarzystwo najlepiej dobrać łagodne gatunki ryb podobnej wielkości i wymaganiach.

Polecamy:   Danio choprae (Danio choprae)

ROZMNAŻANIE: Gatunek jajorodny, łatwy w rozmnożeniu w domowych warunkach. Do tarła należy odseparować grupę ryb (tarło stadne) najlepiej w stosunku: 3 samce na 1 samicę. Na 4-5 dni przed tarłem ryby rozdzielamy wg płci i obficie karmimy. Tarlaki wpuszczamy do zbiornika tarliskowego wieczorem, tarło odbywa się wczesnym rankiem przy pierwszych promieniach słońca. Ikra opada swobodnie na dno lub jest składana na liściach. Tarlaki zjadają zarówno ikrę, jak i narybek, należy więc po tarle odłowić rodziców z akwarium tarliskowego. Podczas tarła woda powinna mieć temperaturę ok. 25–26 °C.
Larwy wykluwają się po 2 dniach. Gdy zaczynom pływać karmimy je pokarmami dla narybku.