Glonojad syjamski (Gyrinocheilus aymonieri)
Glonojad syjamski, chiński (Gyrinocheilus aymonieri) – słodkowodna ryba z rodziny okrągłoprzyssawkowatych, hodowana w akwariach, odżywia się głównie glonami.
NAZWA: | Glonojad syjamski (Gyrinocheilus Aymonieri) |
RODZINA: | Gyrinocheilidae (okrągłoprzyssawkowate) |
BIOTOP: | Azja |
ROZMIAR: | Duży 12 - 15 cm |
AKWARIUM: | Duże min 120 cm długości. |
WODA: | Temp.: 23-30ºC, miękka do średnio twardej |
POKARM: | Suchy, roślinny, glony |
ŻEROWANIE: | Wszystkie strefy akwarium |
ROZMNAŻANIE: | Jajorodne, |
DŁUGOŚĆ ŻYCIA: | 8-10 lat |
CENA: | 6-10 ZŁ |
OPIS: W naturze gatunek ten zasiedla słodkowodne górskie potoki oraz nizinne wody rzek i jezior na Półwyspie Indochińskim, gdzie zamieszkuje wody zarówno szybko płynące jak i stojące. Spotykany w rzekach Tajlandii (Menam, Maeklong), Laosu, Kambodży, Wietnamu (Mekong), oraz w jeziorach (m.in. Tonle Sap w Kambodźy).
Glonojad syjamski charakteryzuje się wydłużonym pokrojem ciała z otworem gębowym w kształcie okrągłej przyssawki. Otwór gębowy zaopatrzony jest w drobną “tarkę” umożliwiającą zbieranie glonów z roślin, kamieni czy korzeni. Ten gatunek glonojadów wyposażony jest w dodatkowy otwór ponad szczeliną skrzelową, który umożliwia oddychanie im skrzelami w momencie przywierania do czegoś (pożywiania się) ich otworu gębowego (przyssawki).
Ubarwienie glonojadów jest oliwkowo szare, z ciemnymi pręgami przechodzącymi wzdłuż boków. W miarę dojrzewania kolor zmienia się na żółtawy. Samice glonojadów zazwyczaj są większe i bardziej krępe. Płeć trudna do rozpoznania.
W warunkach naturalnych dorasta do 25–30 cm, w akwarium jest dużo mniejszy i dorasta do 12–15 cm długości.
Oprócz formy dzikiej istnieją również wyhodowane odmiany albino, złota i srokata.
ODŻYWIANIE: Głównym pożywieniem są glony, lecz w akwarium glonojad syjamski odżywia się nie tylko glonami. Zjada chętnie pokarm płatkowany, granulowany, żywy oraz mrożony (wodzień, ochotka, artemia, ikra, jaja krabów, czerwony plankton, mix serca wołowe + szpinak). W jego diecie powinny znajdować się również warzywa np. marchewka, szpinak, sałata oraz tabletki dla ryb żerujących w strefie przydennej. Ryba przekarmiana zaprzestaje jedzenia glonów. Również w przypadku spadku temperatury poniżej 20 °C zaprzestaje jedzenia. Najbardziej aktywne w zjadaniu glonów są młode ryby.
AKWARIUM: Glonojady syjamskie wymagają dużego akwarium (min. 120 cm długości) – są to ryby duże i terytorialne. Preferuje akwarium z licznymi kryjówkami oraz gęsto zarośnięte.
Ryba towarzyska ale w miarę dorastania obiera sobie rewir (np. grota z kamieni) i w stosunku do ryb swego gatunku może być bardziej agresywna. Dochodzi wówczas do gwałtownych lecz krótkotrwałych gonitw za „przeciwnikiem” (rywalem).
Starsze osobniki hodowane w akwarium wielogatunkowym mogą spowodować także szkody wśród ryb i roślin. Dorosłe osobniki z czasem stają się agresywne w stosunku do innych ryb i często przysysają się do nich kalecząc im skórę oraz płetwy, co może powodować zakażeń czy śmierci ryb.
ROZMNAŻANIE: Rozmnażanie glonojadów jest trudne i przeprowadzają je specjalizujące się w tym hodowle.
UWAGI: Po raz pierwszy gatunek ten został opisany w roku 1883 przez Gilberta Tiranta. Pierwotnie został zaliczony do rodzaju Psilorhynchus pod nazwą Psilorhynchus aymonieri. W roku 1935 klasyfikacja ta została zweryfikowana, w wyniku czego indyjski ichtiolog Sunder Lal Hora na podstawie zdjęć oraz zachowanych we francuskim muzeum w Lyonie okazów określił przynależność tego gatunku do rodzaju Gyrinocheilus (Vaillant, 1902).
W Europie glonojad syjamski pojawił się w roku 1955, kiedy sprowadzono do Monachium dużą partię tych ryb dla ogrodów zoologicznych, instytutów naukowych, jak też wśród hodowców akwarystów. Gatunek zyskał od razu dużą popularność ze względu na pomoc w usuwaniu glonów z akwarium.