Kirysek Spiżowy (Corydoras aeneus)

Kirysek Spiżowy – nieduża ryba z rodziny kiryskowatych, znana także jako kirysek metaliczny. Ceniona i często spotykana ryba w naszych akwariach.

NAZWA: Kirysek Spiżowy (Corydoras aeneus)
RODZINA: Kiryskowate
BIOTOP: Ameryka Południowa
ROZMIAR: Średni 6-7 cm
AKWARIUM: Średnie, min. 60 cm długości
WODA:Temp.: 24-27ºC, miękka - średnio twarda
POKARM: Żywy, mrożony, suchy
ŻEROWANIE: Dno akwarium
ROZMNAŻANIE: Jajorodne
DŁUGOŚĆ ŻYCIA: 5 lat
CENA: 4-6 ZŁ

OPIS: Kirysek Spiżowy (Corydoras aeneus) jest gatunkiem słodkowodnym, w naturze zamieszkuje niewielkie rzeki, strumienie i jeziora niemal w całej Ameryce Południowej (Kolumbia, Wenezuela, Gujana, Peru, Brazylia, Argentyna, Paragwaj i inne).
Dorosłe osobniki dorastają do 6-7 cm. Kształt ciała typowy dla ryb z rodziny kiryskowatych, ciało o metalicznym połysku. Ubarwienie Kiryska spiżowego uzależnione jest od warunków w jakom przebywa ale generalnie ubarwienie charakteryzuje się beżowo oliwkowym kolorem ciała z różowo kremowym podbrzuszem oraz szarą, połyskującą metalicznie plamą rozciągającą się od pokryw skrzelowych wzdłuż całego boku. Łuski nachodzą na siebie tworząc swoisty pancerz – służy on do ochrony przed drapieżnikami. Promienie płetw piersiowych są przekształcone w kolce.
Dymorfizm płciowy – samice nieco większe i bardziej zaokrąglone. Samice posiadają kieszonkę na brzuchu, którą tworzą jej płetwy brzuszne.
Kirysek spiżowy jest rybą o spokojnym i łagodnym nastawieniu do innych gatunków ryb. Doskonale nadaje się do akwarium ogólnego. Jest rybą płochliwą. Spłoszone kiryski chowają się w ciemniejszych zakątkach akwarium i wśród roślin. Są bardzo pożyteczne, ponieważ wyjadają z dna pozostałości pokarmu.

ODŻYWIANIE: Kiryski są wszystkożerne. W warunkach akwariowych chętnie spożywa pokarmy suche, mrożone jak i żywe. Pokarm pobiera z dna zbiornika. Aby utrzymać ryby w odpowiedniej kondycji należy urozmaicić dietę ryb.

AKWARIUM: Akwarium dla Kiryska spiżowego powinno być wyposażone w liczne kryjówki takie jak korzenie czy kamienie oraz dość bogato obsadzone roślinami. Jako podłoże najlepiej ożyć miękkiego podłoża (najlepiej piaszczystego) żeby nie uszkodziły sobie wąsików podczas kopania w poszukiwaniu pokarmu. Generalnie należy unikać podłoża o ostrych krawędziach.
Optymalna temperatura wody dla Kirysków spiżowych to 24–27 °C (znosi również niższe temperatury). Ważne jest odpowiednie napowietrzanie oraz czystość wody. Wskazana jest częściowa wymiana raz w tygodniu. Twardość wody, jaką preferuje, to woda od miękkiej do średnio twardej, czyli od 2–25 Gh. pH powinno wynosić od 6–8.
Kiryski spiżowe to zwierzęta stadne i należy trzymać je w akwarium w niewielkim stadzie. Dla podstawowej grupki składającej się z kilku sztuk wystarczy zbiornik o długości 60 cm. Kiryski spiżowe idealnie nadają się do akwarium ogólnego. Są wytrzymałymi rybami, które łatwo adaptują się do nowych warunków

Polecamy:   Kirysek lamparci (Corydoras Julii)

ROZMNAŻANIE: Kirysek spiżowy stosunkowo łatwo rozmnaża się w warunkach akwariowych. Często rozmnaża się w zbiornikach ogólnych – przy odpowiednio czystej, często podmienianej wodzie – w moim akwarium najczęściej przystępują do tarła po podmianie wody w akwarium.
Kirysek spiżowy najefektywniej rozmnaża się w akwarium tarliskowym. Dla kirysków spiżowych powinnyśmy przygotować zbiornik o pojemności co najmniej 45 – 50 litrów. Do zbiornika odławiamy grupkę ryb pamiętając by na jedną samicę przypadały dwa samce. Ryby obficie karminy pokarmem żywym lub mrożonym. Następnie robimy dużą podmianę wodą o 5°C zimniejszą od tej ze zbiornika. Czynność ta może być powtarza przez kilka dni. Podczas tarła kiryski są bardzo pobudzone – pływają bez przerwy w górę i w dół, wzdłuż przedniej szyby zbiornika. W tym czasie samce zaczynają uganiać się za samicami i dochodzi do aktu złożenia ikry. Do zapłodnienia dochodzi w charakterystycznej pozycji. Samica podpływa pod odbyt samca prawie pod kątem 90˚. Wyrzucona porcja ikry zatrzymywana jest przez samicę w jej płetwach piersiowych. Samiec wypuszcza mlecz w usta samicy, który następnie jest przez nią wydalany. W ten sposób zapładniane jest ikra. Samica płynie do przygotowanej kryjówki i starannie przylepia ikrę. Proces powtarza się do momentu wypuszczenia wszystkich jaj (około 300 ziaren). Wylęg następuję po 4 dniach po kolejnych 4-5 narybek swobodnie pływa w poszukiwaniu pożywienia.