Kokos w akwarium

Łupiny orzecha kokosowego to jedne z ciekawszych dekoracji wnętrza akwarium. Oprócz roli typowo dekoracyjnej pełni bardzo ważną rolę jako m.in. kryjówka dla ryb i innych zwierząt.

Odpowiednio przygotowane łupiny orzecha kokosowego to częsty element wystroju akwarium. Oprócz funkcji typowo dekoracyjnej w akwarium pełni też kilka innych funkcji:

  • Schronienie – wnętrze łupiny kokosowej to bardzo dobra kryjówka dla mniejszych ryb oraz innych stworzeń przebywających w akwarium np. krewetek, raków itp.
  • Pokarm – łupiny orzecha kokosowego to także bogate źródło składników pokarmowych (celuloza) między innymi dla ryb z rodziny zbrojnikowatych które chętnie pożywiają się włóknem kokosowym którym pokryta jest łupina.
    Inkubator – Wnętrza łupin wykorzystywane są często także jako miejsca do inkubacji ikry przez takie ryby jak zbrojniki.
  • Doniczka – Łupina może nam posłużyć jako naturalna doniczka w której możemy posadzić rośliny akwariowe. Sama łupina może nam także posłużyć jako podłoże dla takich roślin jak Anubias, Mikrozorium czy mchy akwariowe.
  • Groty z łupin orzecha kokosowego można nabyć w większości sklepów akwarystycznych (jest dość droga) ale najlepiej wykonać ją samemu według własnych potrzeb. Z przygotowaniem do celów akwarystycznych łupiny powinien poradzić sobie nawet początkujący akwarysta i przeciętny majsterkowicz.

    PRZYGOTOWANIE ŁUPIN:

    Pierwszym etapem który wykonamy przy przygotowaniu łupin do celów akwarystycznych jest zaopatrzenie się w orzechy kokosowe. W tym celu najlepiej wybrać się do mniejszego lub większego sklepu/marketu. Przy zakupie należy wybrać odpowiedni kokos taki który będzie nam pasował do naszej aranżacji i do naszego pomysłu na wykorzystanie łupiny orzecha.
    Gdy staniemy się posiadaczami odpowiedniego orzecha kokosa do jego przetworzenia w ozdobę naszego akwarium będziemy potrzebować kilku narzędzi. W zależności od „pomysłu” na orzech kokosa potrzebować będziemy następujących narzędzi:
    – piłka do metalu lub drewna
    – szlifierka kątowa z tarczą do metalu lub drewna,
    – wiertarka (wkrętarka) z wiertłem do metalu lub drewna,
    – kombinerki, śrubokręt i pilnik do metalu lub drewna
    – garnek do wygotowania

    Polecamy:   Nawożenie: Pałeczki nawozowe

    Przygotowanie łupiny.
    Pierwszym etapem przygotowania łupiny jest pozbycie się mleczka kokosowego. W tym celu za pomocą śrubokręta, wiertarki lub wkrętarki robimy otwór w jednym z trzech zagłębień i zlewamy lub wypijamy mleczko kokosowe.
    Drugim etapem jest wykonanie otworu czołowego łupiny. Do tego celu można użyć różnych narzędzi. Najprostszym sposobem jest użycie szlifierki kątowej z odpowiednią tarczą lub piłki do metalu lub drewna. Za pomocą wybranego narzędzia odcinamy część z trzema zagłębieniami. Wykonany w ten sposób otwór może być rożnej wielkości w zależności od wielkości orzecha i od potrzeb wykonywanej łupiny. Łupinę możemy przeciąć na pół lub tylko uciąć końcówkę łupiny. Pamiętajmy czym mniejszy otwór tym lepsze schronienie dla ryb. Do wykonania otworu wejściowego możemy użyć także użyć kombinerek którymi możemy wyłamać kawałki łupiny z trzech zagłębień które wcześniej najlepiej rozwiercać wiertarką lub wkrętarką. Moim zdaniem ładniejsze i naturalniej prezentujące się otwory w łupinach są te wyłamywane kombinerkami. Wyglądają bardziej naturalniej.
    Tak przygotowana łupina przygotowana jest do wydrążenia miąższu. Usuwamy go z łupiny za pomocą śrubokręta lub ostrego nożyka. Do celów akwarystycznych najlepiej użyć kokosów starszych, wyschniętych w środku bez mleczka kokosowego i nieco wyschniętym miąższem który łatwo oddzieli się od łupiny.
    Po wydrążeniu miąższu krawędzie otworu najlepiej przetrzeć pilnikiem by pozbyć się ostrych krawędzi.
    Jeśli nie chcemy włosów na łupinie możemy je usunąć za pomocą papieru ściernego. Pamiętajmy że włókna porastające łupinę to cenne źródło celulozy dla m.in. ryb zbrojnikowatych.
    W tak przygotowanej łupinie możemy wywiercić kolejne otwory – wszystko według potrzeb jednak najlepiej sprawuje się łupina z jednym otworem.
    Tak przygotowane powinno się wygotować w słonej wodzie (od 30 minut do 1 godz. Gotująca się łupina powinna barwić wodę na brązowo – to normalny objaw i nie należy się tym przejmować (początkowo w akwarium kokos też może lekko barwić wodę).
    Po gotowaniu skorupę należy wypłukać pod bieżącą wodą po czym powinna trafić do akwarium. Tak przygotowana łupina jest na tyle ciężka by zatonąć w akwarium i pełnić swoją funkcję w akwarium.

    Polecamy:   DIY – Domowe pokarmy roślinne dla zbrojników

    Łupinę orzecha kokosowego można podzielić na mniejsze części i obsadzić je roślinami takimi jak mchy, anubiasy lub inne rośliny które należy mocować do powierzchni elementów wystroju akwarium