Krewetka Red Cherry (Neocaridina davidi var. red)

Jedna z najbardziej popularnych krewetek karłowatych spotykanych w naszych akwariach. Swoją nazwę zawdzięcza intensywnemu czerwonemu ubarwieniu i nazywana jest krewetką „Red Cherry” lub „Fire red” co oznacza odpowiednio „ognista czerwień” i „czerwona wiśnia”.

NAZWA: Krewetka Red Cherry
INNE NAZWY: Krewetka Fire Red
NAZWA ŁACIŃSKA: Neocaridina davidi var. red (daw. Neocaridina heteropoda)
RODZINA: Atyidae
BIOTOP: Azja
ROZMIAR: od 2 do 3,5 cm
AKWARIUM: małe, średnie
WODA: temp.: 22-26ºC,
POKARM: Wszystkożerny: rośliny, glony, warzywa, pokarmy sztuczne w postaci tabletek, płatków lub granulek
CENA: 1-5 ZŁ

OPIS: “Red Cherry” – słodkowodna krewetka karłowata z gatunku Neocaridina zamieszkująca wody Chin i północnego Wietnamu. Forma dzika tej krewetki w naturze występuje w ubarwieniu zielonym lub brązowym. Czerwoną odmianę barwną wyhodowano na Tajwanie.
Samice są większe i masywniejsze od samców, zazwyczaj bardziej wybarwione. Posiadają również charakterystyczne siodełka (w których rozwijają się jajeczka) oraz wypukły odwłok. Samce są mniejsze, smuklejsze, nie posiadają siodełka, zaś ich odwłok jest płaski.
Krewetki Red Cherry żyją w grupach, są aktywne, nieagresywne. Przebywają w zbiorniku zwykle wśród roślinności lub innych elementów wystroju zbiornika gdzie poszukują pokarmu. Jak wszystkie krewetki, posiadają pancerz, który zrzucają co jakiś czas, gdy rosną.

ODŻYWIANIE: krewetki te głównie żywią się glonami. W akwariach powinny być dokarmiane pokarmami zawierającymi spirulinę oraz karotenoidy.
W sumie to są zwierzętami wszystkożernymi a także sprzątającymi nasze zbiorniki. Oprócz glonów chętnie pożywiają się obumarłymi częściami roślin, resztkami pokarmów,padliną czy celulozą z drewna. Nie pogardzą także pokarmami sztucznymi (płatki, tabletki, pałeczki) oraz odpowiednio przygotowanymi pokarmami z naszych stołów. Naszym krewetkom możemy urozmaicić dietę o marchewkę, groszek, kalafior, banan, brokuł, szpinak, czerwona papryka, skrzyp, botwinę czy ogórek. Wszystko przed podaniem powinno być odpowiednio spreparowane, tzn. ugotowane lub sparzone.
Dodatkowo można podawać krewetkom suszone liście dębu, migdałecznika, buku czy olchy, które mają również działania dezynfekujące i zakwaszające wodę(posiadają garbniki).
Pamiętajmy że odpowiednia dieta wpływa na wybarwienie i zdrowie krewetek.

Polecamy:   Krewetki Crystal Red/Crystal Black

AKWARIUM: krewetki zamieszkać mogą w nawet nie dużym akwarium – 20 litrów starczy nam dla kilku sztuk Red Cherry. W akwarium najlepiej zastosować ciemne podłoże na którym krewetki lepiej się prezentują i mają bardziej intensywne barwy. Należy wyposażyć zbiornik w liczne kryjówki (kamienie, rurki bambusa, korzenie, łupiny kokosa) oraz w odpowiednią filtrację wskazana jest również bujna roślinność zwłaszcza mchy oraz roślinny drobnolistne które krewetki chętnie czyszczą z osiadających na nich glonów.
Red Cherry nie są wymagające jeśli chodzi o parametry wody wytrzymują pH od 6,5-8.0 jednak optymalna wartość to około 7.0, temperatura w akwarium powinna mieć około 25 °C. pamiętajmy że w temperaturze poniższej 20 st. C. mogą nie przystępować do rozrodu.
Krewetki te są wrażliwe na związki miedzi oraz azotu. Podatne są również na brak tlenu w wodzie, co może doprowadzić do przyduchy, a następnie do ich śmierci.
Mogą być trzymane w akwariach towarzyskich z niewielkimi oraz spokojnymi rybami jednak trzeba się liczyć z tym iż większość ryb potraktuje młode krewetki jako pokarm, jednak przy dużej ilości kryjówek populacja krewetek powinna szybko rosnąć.
ROZMNAŻANIE: Krewetki osiągają dojrzałość płciową w wieku 3-4 miesięcy. Fire Red nie trzeba w żaden sposób stymulować do rozrodu. Przy odpowiednich warunkach po niedługim czasie same zaczynają się rozmnażać. Wówczas pod odwłokiem samic pojawiają się małe jajeczka (w zależności od osobnika mogą one być żółte, pomarańczowe, a nawet zielone). U Neocaridina davidi var. red dochodzi do przeobrażenia niezupełnego. Po 3-4 tygodniach wykluwają się ok. 2 mm krewetki. Młode nie są wybarwione.
Młode krewetki karmione są tym samym pokarmem, co dorosłe, tyle, że rozdrobnionym. Nim krewetki osiągną duże rozmiary warto zabezpieczyć filtr, gdyż często młode są do niego wciągane, gdzie giną.

Polecamy:   Krewetka filtrująca (Atyopsis moluccensis)

Jeśli nasze samice nie noszą jajeczek dłuższy czas, możesz spróbować pobudzić je do rozmnażania za pomocą zmiany temperatury. Wystarczy, że obniżysz temperaturę na kilka dni o 2-3 stopnie a następnie powoli wrócisz do normalnego poziomu.

WYLINKA: Krewetki przechodzą proces linienia, czyli zrzucania pancerza. Gdy zbliża się czas wylinki krewetki się ukrywają, przestają jeść, stają się apatyczne. Zdawało by się, że zdychają. Samo zrzucenie pancerza trwa chwilę, krewetki ukrywają się by przygotować się na ten bardzo męczący dla nich proces. Po zrzuceniu pancerza ukrywają się przez kolejne 2-3 dni czekając aż ich nowy pancerz stwardnieje.
Twardnienie pancerza następuje dzięki pobieraniu węglanu wapnia z wody (przy pomocy skrzeli) oraz ze starego pancerza (który może zostać zjedzony). Największą liczbę wylinek przechodzą świeżo wyklute oraz młode krewetki, osobniki dorosłe linieją kilka razy do roku, a starsze – 1 lub 2 razy w roku.