Pstrążenica marmurkowa (Carnegiella strigata)

Pstrążenica marmurkowa (Carnegiella strigata) – niewielka ale niezwykle ciekawa ryba akwariowa z rodziny pstrążeniowatych.

NAZWA: Pstrążenica marmurkowa (Carnegiella strigata)
INNE NAZWY: Topornica marmurkowa, Pstrążenica marmurkowana
SYNONIMY: Carnegiella marthae marthae Myers,
Carnegiella marthae schereri
RODZINA: Pstrążeniowate
BIOTOP: Ameryka Południowa
ROZMIAR: Mały 4 cm
AKWARIUM: Średnie, min. pojemność dla kilku sztuk 50 litrów
WODA: Temp.: 22 - 28ºC,
pH 5.0 – 7.5,
twardość: 5 - 19 ºdGH
POKARM: Mrożony, suchy, żywy
ŻEROWANIE: Przy tafli wody
ROZMNAŻANIE: Jajorodne
DŁUGOŚĆ ŻYCIA: 2 - 5 lat
CENA: 8 - 10 ZŁ

OPIS: Pstrążenica marmurkowa to bardzo ciekawa ryba która przywędrowała do nas z Ameryki Południowej. To gatunek szeroko rozpowszechniony, występującym w dorzeczu Amazonki (Kolumbia, Peru, Brazylia, Gujana) oraz rzece Caqueta w Kolumbii. Zamieszkuje głównie niewielkie strumieni, cieki wodne oraz tereny leśne okresowo zalewane wodą.
Do Europy sprowadzono ten gatunek w 1912 roku.
Pstrążenica marmurkowa znana także pod nazwą Topornica marmurkowa to niewielka, stadna ryba dorastająca do około 4 cm. Ryba ta posiada specyficzny, toporowaty kształt ciała. Ciało ryby które jest bocznie spłaszczone, pokrywają liczne naprzemienne, ukośne srebrne i brunatne nieregularne pasy ciągnące się od tylnej części grzbietu do przedniej części brzucha. Cechą charakterystyczną Pstrążenicy marmurkowej są jej płetwy: płetwy tłuszczowej brak a płetwy piersiowe są znacznie powiększone i uniesione ku górze (przypominają skrzydła).
Rozróżnienie płci to bardzo trudna sprawa. Jedyna różnica między samcem a samicą to nieco pełniejszy brzuch u dorosłej samicy. Rożnicę tą najlepiej widać patrząc na ryby z góry.
To spokojny i dość nieśmiały gatunek który najlepiej czuje się w akwarium w większej grupie. Przebywa głównie tuż pod powierzchnią wody, pożywienie pobiera z lustra wody.

ODŻYWIANIE: Topornica marmurkowa w środowisku naturalnym odżywia się głównie drobnymi owadami unoszącymi się tuż nad powierzchnią wody oraz ich larwami pływającymi tuż przy tafli wody.
W akwariach żywią się różnorodnymi pokarmami które pobierają z powierzchni wody. Ryby te najlepiej karmić pokarmami które długo utrzymują się na tafli wody. Chętnie zjadają pokarmy suche ale ich dieta powinna być urozmaicona i należy je dokarmiać żywymi lub mrożonymi larwami komara, wodzieniem lub dafnią.

AKWARIUM: Pstrążenica marmurkowa (Carnegiella strigata) to gatunek spokojny i towarzyski, który bardzo dobrze radzi sobie w akwariach wielogatunkowych w których towarzyszą mu spokojne i nieagresywne gatunki ryb.
Gatunek ten należy do ryb które żyją w stadzie, także w akwariach trzymamy kilka lub kilkanaście sztuk osobników tego gatunku. Minimalny zbiornik dla małego stadka to akwarium o pojemności 50 – 60 litrów. Akwarium powinno być dość mocno odsadzone roślinnością, także tą pływającą po powierzchni wody. Konieczne jest wolna przestrzeń do pływania i karmienia ryb. Pstrążenica marmurkowa jest rybą która zamieszkuje w przypowierzchniowej i środkowej strefie zbiornika. Woda powinna mieć temperaturę od 22 do 28°C, miękka do średnio twardej o pH 5.0 – 7.5. Ryby te lubią dobrze filtrowaną wodę i regularne jej podmiany.
Akwarium powinno posiadać pokrywę lub powinno być szczelnie przykryte szybą nakrywową – ryby te doskonale skaczą, wyskakując nad powierzchnię wody na wysokość do 5 metrów.
Gatunek ten doskonale nadaje się do zbiorników biotopowych a w przypadku tego gatunku są to czarne wody. W takim zbiorniku jako podłoże powinno się zastosować piaszczyste podłoże, ściółkę z liści (u nas najpopularniejsze to liście bukowe lub dębowe), tonące korzenie i kawałki dryfującego drewna.

ROZMNAŻANIE: W warunkach akwariowych rozmnożenie Pstrążnicy marmurkowej jest trudne ale możliwe do wykonania. Tarło odbywa się wśród drobnolistnych roślin w okolicach powierzchni wody. Tarło powinno odbywać się w grupie 4 – 6 dorosłych osobników. Dorosłe osobniki pożerają ikrę, dlatego dno akwarium powinno być zaopatrzone w siatkę ochronną. Przygotowujemy wodę miękką, lekko kwaśną, o temperaturze 24-30 C. Po około 1,5 doby larwy zaczynają się wylegiwać, a po około 5 dniach zaczynają swobodnie pływać.