Żywienie: Ochotka (Chironomidae)

Ochotka czyli czerwona larwa komara to jeden z popularniejszych pokarmów które podajemy naszym podopiecznym. Występuje jako mrożony, żywy czy ochotka liofilizowana.

Ochotka – popularna nazwa larw muchówek z rodziny ochotkowatych. Larwy ochotki są długości od 2 do 12mm w kolorze czerwonym, brązowym rzadziej czarnym. W naturze żyją w miejscach z ograniczoną obecnością tlenu w wodzie o mulistym dnie w obszarach dennych o wysokim zanieczyszczeniu organicznym.
Ochotka jest pokarmem łatwodostępnym oraz stosunkowo tanim dlatego dość często występuje w diecie naszych zwierząt akwariowych. Większość ryb chętnie przyjmuje pokarm pod postacią czerwonej larwy komara – niestety nie zawsze jest to pożywienie bezpieczne. Podając larwy ochotki trzeba wiedzieć o tym, że larwy ochotki mają zdolność gromadzenia w swoich ciałach różnych substancji toksycznych. Często występują w wodach zanieczyszczonych przez ścieki przemysłowe i komunalne. Do skarmiania ryb w akwariach najlepiej pozyskiwać ochotkę ze sprawdzonych źródeł najlepiej z rzek i jezior o wodzie zanieczyszczonej substancjami organicznymi (żyznej), bez dopływu ścieków.
Karmienie i przechowywanie: Czerwone larwy komara występuje jako pokarm mrożony, żywy i po liofilizacji.
Ochotka mrożona – przechowywać należy w zamrażarce – unikać należy rozmrażania i ponownego zamrażania tego pokarmu. Sprzedawana jest w tzw. blistrach podzielonych na porcje. Do karmienia wyciągamy z blistra odpowiednią porcję i rozmrażamy. Przed karmieniem rozmrożoną ochotkę płuczemy pod bieżącą wodą.

Żywa ochotka – zwykle sprzedawana jest w niewielkich porcjach pakowana w niewielkie, szczelnie zamknięte woreczki które należy przechowywać w lodówce. Żywą ochotkę możemy także pozyskać sami z okolicznych zbiorników (tylko z takich zbiorników do których nie wpływają ścieki) lub wyhodować sami. Jako karma z przechowywanych larw ochotek posłużyć nam mogą tylko żywe egzemplarze – martwe osobniki należy usunąć.
Ochotka Liofilizowana – karmimy bezpośrednio z pojemnika w którym przechowujemy pokarm. Liofilizowaną ochotkę przechowywać należy w szczelnym pojemniku unikając zawilgocenia pokarmu.

Polecamy:   Żywienie: Pokarmy żywe

badacze uważają, że żywe larwy ochotkowatych mogą mechanicznie uszkadzać przewody pokarmowe ryb, dzięki silnie stwardniałym aparatom gębowym. Z tego powodu nie zalecają podawania ich rybom o delikatnych, długich przewodach pokarmowych (kirysy), a zupełnie niedopuszczalne jest karmienie ochotką ryb roślinożernych (np. Trofeusów).
Ochotka to to pełnowartościowy, wysokobiałkowy pokarm I jeśli pochodzi z bezpiecznego, znanego źródła, jest to bezpiecznym pokarmem dla ryb drapieżnych czy większych pielęgnic. Ze względu na to że ochotka jest pokarmem wysokobiałkowym należy ograniczyć karmienie ryb tym pokarmem do 2-3 razy w tygodniu. Pamiętajmy że najlepsza dieta to dieta urozmaicona!
“Czerwoną larwę” stosować można także jako medium dla lekarstw i witamin. W tym celu należy umieścić żywe larwy ochotki na kilka godzin przed karmieniem w roztworze, który chcemy podać naszym rybom.